Početna » Imamo novu svjetsku kraljicu - Ratchanok Intanon i vječnog kralja badmintonskih terena - Lin Dana

Imamo novu svjetsku kraljicu - Ratchanok Intanon i vječnog kralja badmintonskih terena - Lin Dana

11.8.2013 19:00:00 - Iako na putu iz Vodica za Vis, na trajektu, i na samom Visu; iznenađujuće se pokazalo da je signal cijelim putem bio dovoljna jak da na BADMINTONWORLDTV ispratim sva finala Wang Lao Ji Svjetskog Prvenstva 2013 u Guangzhou. Kinezi su imali predstavnike u svim finalima, ali osvojili su "samo" ženske parove i muške pojedinačno. Glavna priča zapravo je najmlađa svjetska prvakinja Tajlanđanka Ratchanok Intanon (18) koja je pobijedila olimpijsku pobjednicu Li Xuerui. Indonezija je osvojila dva zlata; u mješovitim i muškim parovima; i tako stala uz bok Kinezima.



Samo ću dodati da je olimpijska pobjednica kineskinja Li Xuerui vodila sa 12:19 u prvom gemu, ali mlada Ratchanok Intanon izvukla se dobivši rezultatom 20:22. Iako je izgubila drugi sa 18:21, treći gem potpuno je bio na strani mlade Tajlanđanke. Zanimljivo je da je dan ranije talentirana Indijka Pusarla Venkata Sindhu (18); koja je iznenadila ulaskom u 1/2 finale dobivši dvije kineskinje, drugu nositeljicu i dosadašnju svjetsku prvakinju Wang Yihan, te neugodnu Wang Shixian u 1/4 finalu; izgledala totalno nemoćno u 1/2 finalu sa godišnjakinjom Ratchanok čija joj igra očito nikako ne leži. Tom pobjedom Ratchanok je postala najmlađa finalistica i prva Tajlanđanka kojoj je to uspjelo. Veliki raspon udaraca, mnogo finti i varijacija doslovno razbijaju svaku igru protivnice. 1/2 finale je dalo naznaku, finale je potvrdilo, da je trostruka juniorska prvakinja svijeta trenutno i najbolja seniorka. Ratchanok ruši sve rekorde. Sa 14 godina bila je najmlađa svjetska juniorska prvakinja, sa 18 godina najmlađa seniorska prvakinja. Bravo!

Prvi meč svih nedjeljnih finala bili su ženski parovi. Kineskinje Wang Xiaoli i Yang (F) Yu višestruke su svjetske prvakinje koje su svoju snagu potvrdile i novom titulom. Zanimljivo, bile su sudionice afere puštanja mečeva na olimpijskim igrama 2012. u Londonu i bile diskvalificirane sa još tri ženska para. Nakon toga najavile i kraj karijere, ali ipak drago nam je da nisu, te da su se na najljepši način vratile u svjetski badminton, odličnom igrom i pobjedama.

Dva zlata Indonežana možda su mnogima iznenađenje, ali ne bi trebalo biti kako su se desilo mnoge promjena u zadnjih godinu dana; najvažnija je uključivanje 6. sponzora koji pokrivaju financiranje gotovo 80 vrhunskih igrača, što je jasno velika motivacija, ali i velika obveza igračima da bi ostali u programu financiranja. Malo preslagivanja i bolja organizacija pridonijeli su ovom velikom rezultatu. Ovim je zlatom u mješovitim parovima Liliyana Natsir jedina badmintonašica koja je osvojila trostruku svjetsku krunu u mješovitim parovima, ali prvu sa Tontowi Ahmadom. Iako su gubili u trećem gemu 20:18 uspjeli su zadržati koncentraciju, spasiti dvije meč lopte i na kraju pobijediti sa 22:20.

Zanimljivo Hendra Setiawan sa Markisom Kidom već ima veliko zlato sa Olimpijskih Igara iz 2008. godine, a evo sada s Ashanom Mohammadom s kojim igra od završetka prošle Olimpijade 2012. ima, osim sada osvojenog svjetskog prvenstva, i tri osvojena turnira Super Serije; Maleziju, Indoneziju i zadnji turnir Singapure Open. Zapravo odlično složen par koji je, iako 5. na BWF listi, imao laganu ulogu favorita. U 1/2 finalu su dobili svjetske i olimpijske pobjednike Kineze Fu i Cai-a, te najbolji danski i europski par Boe/Mogensen. Potpuno nadmoćno i u dva gema zaslužili su titulu najboljih.

Žao mi je samo što Lee Chong Wei (1) po tko zna koji put nije osvojio veliki turnir. Uvijek mu je na putu stajao Kinez Lin Dan. Iako gotovo nije nastupao od zadnjih Olimpijskih Igara Lin Dan je uvijek spreman i opasan na velikim natjecanjima, ali nekako sam ovaj puta mislio da će LCW pobijediti. Iako je poveo i dobio prvi gem sa 21:16, već u drugom gemu nakon 1:9 za Lin Dana nekako je sve bilo jasno. Na papiru trenutno prvi igrač svijeta, čini se nevjerojatnim, nije izdržao meč do kraja, u grčevima i boli na rezultatu 20:17 za Lin Dana mogao je samo pružiti ruku boljem i predati meč. Lin Dan od 2005. na velikim natjecanjima ne zna za poraz i po svemu je najveći igrač svih vremena.

Eto, imamo novu kraljicu i starog kralja, ali ono najbitnije nestala je apsolutna dominacija Kine. Odlično za svjetski badminton. Čast Europe uglavnom brane Danci. Španjolka Carolina Marin i njeno 1/4 finale izlazi iz tog okvira. Azija je uvijek nekako korak ispred. Možda nekima to nije drago, al činjenica je koja nas ne treba obeshrabriti, treba se boriti i biti im blizu. Iako sam po novome Europljanin, karakterom i nastupom Azijati su mi osobno puno draži, od njih možemo puno toga dobroga naučiti. Nadam se da ste i Vi uživali gledajući badmintonworldtv. Lijep pozdrav!
 

 

REZULTATI:

 

ŽENSKI PAROVI:

Xiaoli Wang/Yang (F) Yu (Kina) - Hye Won Eom/Ye Na Jang (Koreja)
21-14 18-21 21-8

 

ŽENE POJEDINAČNO:

Ratchanok Intanon (Tajland) - Xuerui Li (Kina)
22-20 18-21 21-14

 

   MJEŠOVITI PAROVI:

Tontowi Ahmad/Liliyana Natsir (Indonezija) - Chen Xu/Jin Ma (Kina)
21-13 16-21 22-20

 

   MUŠKI PAROVI:

Mohammad Ahsan/Hendra Setiawan (Indonezija) - Mathias Boe/Carsten Mogensen (Danska)
21-13 23-21

 

   MUŠKI POJEDINAČNO:

Dan Lin (Kina) - Chong Wei Lee (Malezija)
16-21 21-13 20-17
(prekid LCW)



Ostale novosti:

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo