Početna » Katarina Galenić & Chen Long zablistali

Katarina Galenić & Chen Long zablistali

New Zealand ili All Blacks postali su svjetski prvaci u ragbiju i vjerujemo da im je tu borbeni ples Haka bila od pomoći. Manchester City dobio je nedodirljivi Manchester United sa 6:1 i to na Old Traffordu. Ove nedjelje imali smo još dokaza da se borbenost itekako isplati. Da bi bili prvi morate dobiti one najbolje, imati strplivost i karakter. TEM Slovenia Youth 2011 obilježila je naša Katarina Galenić čime je potvrdila svoju klasu koju smo odavno prepoznali. Katarina je dobila Maju Pavlinić koja je prošlu kadetsku i juniorsku sezonu bila definitivno prvo ime Hrvatske. Isto tako, ove nedjelje 400 tisuća US$ vrijedan turnir Yonex Denmark Open pripao je Kinezu Chen Longu (3) & sa turnirima osvojenim prošli mjesec - Yonex Open Japan i Li Ning China Masters trenutno je prvi igrač Super Serije. U Japanu i Danskoj u oba meča finala žrtva mu je bio prvi igrač BWF liste Malezijac Lee Chong Wei (1) koji se još očito nije oporavio od gubitka titule prvaka svijeta.
 


Jučerašnjim finalima badmintonskih turnira koji međusobno nemaju gotovo nikakvih dodirnih točaka napravili smo poveznicu u karakterima oba pobjednika. Radi se o igračima snage i brzine, fighterima sa dozom dozvoljenog sportskog bezobrazluka. Porazi iz prošle sezone nisu ih izbacili iz takta. Strpljivi su i znaju svoju vrijednost. Chen Long osvojio je ove nedjelje Denmark Open, prije mjesec dana Japan Open & Li Ning China Masters. Zadnja mu je dva finala protivnik bio Lee Chong Wei. Snažan je i jak na nogama, ali sa puno neočekivanih udaraca u samoj igri. U tim mečevima neutralna igra i sredina terena bile su ključ pobjeda . Attacking game i kontranapadi uništili su LCW-a.

Gledajući finale muškog singla Denmark Open 2011 u sklopu turnira Super Serije između Lee Chong Wei-a i Cheng Longa prisjetio sam se finalnog meča ženskog singla do 15 godina koji je bio prije dva tjedna u Poreču kada je Maja Pavlinić (HBK Max) lako pobijedila Katarinu Galenić (BK Medvedgrad). Slikao sam ih obje uz teren i čudio se nemoći Katarine. Onda sam uhvatio Katarinu kako na postolju kaže Maji; bilo je otprilike ovako:"Vidimo se uskoro i nadam se da ću ti vratiti pobjedom." Toliko je samouvjereno to rekla da sam joj povjerovao. Sutradan kako nisam pratio juniorski dio turnira bacio sam pogled na stranice BK Medvedgrad i uspio uhvatiti komentar Jasmina Majstorovića kako zbog umora prenesenog sa juniorskog turnira nije pružila ono najbolje. Stigla je tada do 1/4 finala Cro Junior Internationala što je bio najbolji rezultat naših juniorki. Sada u Sloveniji nije nastupila među juniorkama i rezultat je odmah bio pozitivan.


Ono što je specifično u badmintonskoj igri je kontranapad. Iz obrane prelazi se u napad i protivnik se odjednom nalazi u lošijem položaju. Chen Long je kralj u tom dijelu. Zašto sam povezao Longa i Katarinu? Razlog je borbreni duh i pozitivan stav na terenu, uzdignuta šaka pri dobrom poenu iako su u izgubljenoj situaciji. Chen Longa koji ima tek 23 godine pratimo već duže vrijeme i zadnja dva finala pokazala su veliku promjenu u njegovoj igri.

Pogledajte meč finala sa turnira Super Serije u Japanu Yonex Open Japan na badminton TV.

Katarinu je jedno vrijeme trenirala naša Matea Čiča koja je tu snagu i karakter isto tako prepoznala, jer su gotovo iste u tom dijelu. Kada vidite njen stav na terenu sve Vam je jasno. Zato, više Katarina i Maja Hrvatski će badminton poletjeti. Mi vidimo i našu Luciju Buchberger iz VG-a i Doroteju Brkić te Ledu Dominić iz Zagreb Maksimira u tom istom rangu. Borbenost i želja za pobjedom su neizmjerni. Upravo je to primjetila Katarina u Poreču za Doroteju:"Jel dobila mala?", bilo je pitanje. Tada jest i vjerujemo biti će još takvih rezultata, jer mi vjerujemo u njihov karakter. Ne vide u drugima problem, imaju unutarnji drive i nedaju se, traže i drže pobjedu zubima ako treba.

Kao i u drugim sportovima ima dana kada ste nepobjedivi i to Vas drži da nastavite i u porazima. Ono najbitnije je učiti djecu da znaju izgubiti, jer porazi Vas uče i tjeraju Vas na rad. Pobjede Vas mogu uspavati, a porazi; ako ste fighter, tjeraju Vas na više rada i samoodricanja. Najbolje je učiti od svojih protivnika. Katarina je to pokazala ove nedjelje i na jačem turniru od Poreča uspjela doći do zlata dobivši svoju ljutu protivnicu Maju Pavlinić. Kakav je trenutni score između njih dvije i nije bitno, ali samo se sa ovakvom konkurencijom ide dalje. Dobro je što su Iva Šutevski, Maja Pavlinić i Dorotea Sutara u jednom klubu, a Katarina Galenić, Dora Dragčević, Dora Drvodelić, Ivona Kozak i Helena Kovač u drugom. Pisali smo već prije o tome Nove hrvatske zvijezde - profili. Konkurencija više jakih klubova je ključ za visoku razinu badmintona u Hrvatskoj. Razvoj badmintona u regiji isto je toliko bitan. Srbija je sve bolja i na ovom je turniru imala dva zlata, Slovenija i Hrvatska u mlađim dobnim skupinama relativno su podjednake, Bugarska je već duže vremena tu najbolja i s kojom nas vežu jako dobri odnosi stvoreni sa Makedoncima. Italija ulaže puno i sve više, a za nas je vrlo bitan turnir u Meranu. Austrija i Njemačka već tradicionalno su odlične, Mađari i Turci isto tako velikim koracima idu naprijed. U jakoj regiji naši igrači imaju svakako veću šansu uspjeti. Više kvalitetnih turnira u blizini, jeftinije je varijanta i bolja od odlazaka u skupu Dansku i daleku Kinu. Badmintonski nam je Svijet sve bliže, a i mi mu postajemo dio.

Nas nije bilo na ovome turniru kako smo imali zgusnutu raspored zadnjih tjedana, a runda treninga nije loš izbor. Kao što vidimo poletarka Doroteja Brkić će imati konkurenciju u Ingi Sadaić iz Medvedgrada koja je u Sloveniji osvojila srebro i u Leni Janić iz Srbije koja je bila zlatna.

Na turniru Tem Slovenia Youth 2011 Slovenci su uzeli najviše - tri zlata, Hrvatska i Srbija imali su po dva zlata, a među juniorima opet je Slovenija bila najbolja sa Urbanom Turkom u muškom singlu i sa muškim parom Urban Turk i Mitja Šemrov. Primjetili smo da se Stefani Stoeva iz Bugarske, koju trenira naš prijatelj i nekadašnji prvak Bugarske Stanimir Boithcinov, vrlo lako obračunala sa konkurencijom i u finalu dobila Kaju Stanković iz Slovenije sa 21:9 21:11. Zanimljivo je da je prije dvije godine na Europskom Prvenstvu do 17 godina u Medvodama Stefani sa svojom sestrom Gabrijelom u ženskim parovima osvojila broncu. Sa našim Vasilom Pujovskim prije tri/četiri godine bila je prva u mješovitim parovima do 13 godina na Adria Youthu Internationalu u Umagu.

Pogledajte - Juniorski pobjednici.


Naša službena stranica HBS-a koju uređuje Ratko Cvetnić ovako je prenijela vijest:

Odlična završnica naših u Mirni


"Mirna - Naši najmlađi internacionalci odlično su završili nastup u Mirni. Sa dva današnja zlata, uz ponešto srebrnine i bronce, hrvatski igrači ostavili su vrlo uočljiv otisak na postolju. U kadetskoj konkurenciji zlato Katarine Galenić u hrvatskom finalu pojedinki protiv Pavlinić (HBK Max Zagreb), a potom i srebro sa suigračicom Kozak (obje Medvedgrad 1998 Zagreb) u parskom finalu protiv domaćih djevojaka. Kod mlađih kadeta muški par Kraljić i Šutevski (HM), kao prvi nositelji, bez izgubljenog gema prošetao se do najviše stepenice. Za Katarinu, koja je i u juniorskom turniru došla do ženskog parskog polufinala, ovo bi se moglo nazvati prilično uspješnim tjednom.

Na postolje su, osim navedenih, zakoračili su i  brončani kadetski ženski par Pavlinić-Tandara (HM), Leo Šutevski (HM) s broncom u pojedinačnoj konkurenciji mlađih kadeta, te Inga Sadaić (MZ) koja je posustala tek u finalu pojedinki kod poletaraca.

Popis svih osvajača medalji dostupan je na turnirskom semaforu."


Rezultati finala Denmark Opena:

MS: Chen Long (Kina) - Lee Chong Wei (Malesia) 21:15 21:18.
MD: Jung Jae Sung/Lee Yong Dae (J.Korea) - Cai Yun/Fu Haifeng (Kina) 21:16 21:17.
WS: Wang Xin (Kina) - Wang Yihan (Kina) 21:14 23:21.
WD: Wang Xiaoli/Yu Yang (Kina) - Tian Qing/Zhao Yunlei (Kina) 22:20 21:16.                   
MxD: Joachim Fischer Nielsen/Christinna Pedersen (Danska) - Xu Chen/Ma Jin (Kina) 22:20 21:16

Cijeloj toj priči možemo pridodati povratnicu Wang Xin koja je dobila u finalu Danske svjetsku prvakinju Wang Yihan. Ove je sezone bila prva u Singapuru i Maleziji i konstantno je na vrhu. Trenutno je treća na svjetskoj rang listi. Ono što upada u oči je rubrika other & net winner (statistika meča) gdje su oboje (Chen Long) imali najviše poena.

Koreanci Jung/Lee napokon su dobili svjetske prvake iz Londona Fu/Cai iz Kine. Danci imaju svoje pobjednike u mješovitom paru Fischer Nielsen/Pedersen koji su dobili svjetske prvake kineski "ZZ Top" (Zhang/Zhao) u 1/2 finalu rezultatom 21:12 14:21 22:20 te u finalu drugi kineski par Xu/Ma i time potpuno zaslužili pobjedu. Kineskinje Xiaoli i Yu u ženskim parovima jednostavno ne mogu izgubiti, dobile su sva četiri turnira Superseries Premier u ovoj godini što je samo nevjerovatan niz iz prošle godine.

Pozdrav!

Urednik
Silvio Jurčić


Ostale novosti:

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo