Početna » zanimljivosti » profil igrača » Luka Zdenjak

Luka Zdenjak



Ime: Luka
Prezime: Zdenjak

Datum i mjesto rođenja: 20.01.1987; Zagreb
Ruka s kojom igra: Desna

Klub (matični): BK "Medvedgrad 1998
Strani klub: ACBB Boulogne; Pariz Francuska

Konkurencija: Muški pojedinačno
Način igre: Držanje igre i atraktivni poeni, dobra obrana

Trenutno na BWF rang-listi: 196. (10.11.2011) pojedinačno, a sa Rajae Rochdy iz Maroka u mješovitim je parovima 154.

Rezultati:
  1. Ethiopia Open 2011; finalista pojedinačno i pobjednik u mixu sa Rajae Rochdy iz Maroka
  2. Pojedinačni Prvak Hrvatske 2008
  3. Prvak Hrvatske u parovima sa Zvonimirom Đurkinjakom 2004-08
  4. Juniorski prvak Hrvatske u muškim parovima sa Z. Đurkinjakom 2004-06
  5. U muškom paru sa Zvonimirom Đurkinjakom osvojio je prva mjesta u Europskom juniorskom kupu (EJK) 2005-6.; na osnovu tog rezultata uvršten je u Program posebne skrbi HOO-a; & postaje član Team Europe 2012
  6. 1/2 finale Marroco International 2010

I N T E R V I E W
Sa stranica HBS-a 24.10.2010

Iako su mu samo 23 godine Luka Zdenjak već ima podeblju badmintonsku biografiju. Reprezentativac, višestruki nacionalni prvak u raznim konkurencijama i godištima, bio je osvajač Europskog juniorskog kupa u konkurenciji parova te doprvak u pojedinačnoj konkurenciji što mu je donijelo i sudjelovanje u SOTX-ovom programu. Kao trener počeo je raditi s najboljim juniorima u Medvedgradu 1998, a svoju trenersku i igračku karijeru nastavio u francuskom klubu Boulogne (ACBB) iz Pariza u kojem i danas djeluje kao trener i igrač. Za čitatelje naših stranica osvrće se malo na svoju svakodnevicu, ali i planove.

Kako je došlo do tvoga angažmana u Francuskoj?
Neočekivano i neplanirano. Sadašnji trener Zagrebačkog badmintonskog saveza i BK Medvedgrad Mao Hong već duži niz godina igra za francuski klub ACBB Boulogne i surađuje s njima. Klub, koji je u zadnje dvije sezone bio u potrazi za internacionalnim trenerom, izrazio je želju da se Mao Hong vrati u Francusku i nastavi svoj trenerski posao u klubu. Međutim to se nije ostvarilo, pa su pod hitno trebali zamjenu za njega. Tu sam uskočio ja. Mao me predložio kao moguću zamjenu za njega i tako sam dobio priliku raditi kao prvi hrvatski trener u inozemstvu. Odradio sam početnih par mjeseci i nakon toga potpisao ugovor do kraja sezone. Trenutno sam pod ugovorom do 2012 OI u Londonu.

Što su ti zadatci u klubu?
U klubu funkcioniram kao trener i igrač. Trenerski posao vežem za svoje 3 grupe najboljih igrača u klubu u dobi mlađih juniora (U17), juniora (U19) i seniora. Svi ti igrači imaju mogućnost trenirati svaki dan, dok oni najbolji treniraju i do dva puta dnevno. Treninzi tijekom tjedna su uglavnom poslijepodne od 18 do 23h i od 12-13.30h (utorkom, srijedom i četvrtkom). Vikend je slobodan, a koristi se za razne turnire u Francuskoj, međunarodne turnire ili ligu. Kao igrač igram za klub (francusku ligu). Liga se održava skoro svaki mjesec.

Ima li prostora i za igračku karijeru?
Trudim se pronaći vremena za sebe, ali je teško (ne i nemoguće) uskladiti trenerski posao i igračku karijeru. Moj trening je zapravo vrijeme koje provedem na terenu kao sparing partner igračima u klubu. Danima kada nemam mnogo posla pokušavam odraditi trening na atletskoj stazi, teretani ili na terenu vježbajući kretanja. Postoje šanse za treniranje u nacionalnom centru sa Mathieum Lo Ying Pingom i Briceom Levardezom, ali to mi oduzima previše vremena jer se centar nalazi na drugom kraju Pariza. Zato vikendom pokušavam igrati što više turnira u Francuskoj da bih održao nivo.

Jesi li zadovoljan uvjetima? Usporedi malo francuski i hrvatski badminton?
Mogu reći da sam jako zadovoljan uvjetima života i rada u Francuskoj. Od dvorane, smještaja, pristupa treningu, organizacije i ljudima sa kojima radim. Razlike između francuskog i hrvatskog badmintona su velike. Najveća razlika je što je u Francuskoj ljudima koji rade u badmintonu (savezu, klubovima, igračima, trenerima) zaista stalo do badmintona kao sporta.
Francuska kao država raspolaže s više novca pa je i badminton mnogo napredniji kod njih. Oni imaju svoje nacionalne centre za kadete, juniore i seniore svuda po Francuskoj kako bi najbolje igrače držali na okupu. Godišnje se u Francuskoj održi preko 200 seniorskih turnira i barem još toliko turnira za mlađe uzraste. Turniri su raspoređeni u više kategorija: nekategorizirani, D, C, B, A i elitni. Svakom pobjedom nad igračem višeg „ranga“ skupljaju se bodovi i tako se napreduje na ljestvici. Turniri A i elitne kategorije imaju i novčani fond za finaliste koji je ponekad veći nego ukupan fond na međunarodnim turnirima internacionalne serije. Tako Francuzi privuku i igrače iz drugih zemalja kao sto su Švicarska, Njemačka i Belgija. Ali ono što zapravo donosi novac i popularnost u francuskom badmintonu su osnovne i srednje škole. Badminton je prvi i najpopularniji sport u školama diljem Francuske. Čak sam imao priliku igrati revijalni meč u jednoj privatnoj sportskoj školi na kojem je bio jednak broj gledatelja kao na finalu Croatia Internationala. I činjenica je da Francuzi ipak imaju Pi Hongyen koja je nastupala više puta na Olimpijskim igrama a na svakim Olimpijskim igrama imaju novog predstavnika u muškom singlu. I to je jedan od ključnih razloga zašto badminton u Hrvatskoj napreduje sporije nego u Francuskoj.

Pratiš li zbivanja kod kuće?
Naravno. U stalnom sam kontaktu s našim igračima, i juniorima i seniorima, te pratim njihove rezultate na međunarodnim natjecanjima. Kao trener u inozemstvu imam mogućnost pomoći i našim igračima. Ove sezone je u badmintonski klub Medvedgrad došao jedan iz skupine pet najboljih juniora u Francuskoj Bruno Lucas. On će provesti nekoliko mjeseci u Zagrebu trenirajući s našim reprezentativcima. Isto tako u krajem godine planiramo kamp u Zagrebu, na kojem bi se osim igrača iz Francuske pridružili i igrači iz drugih zemalja.

Kako se hraniš, gdje si smješten?
Smješten sam u stanu nedaleko velike sportske dvorane Couberten (u kojoj se odrzava francuski turnir iz Super serije) u Boulogneu. To je jedno od najbogatijih predgrađa Pariza i predgrađe najbliže samom centru grada. Hranim se kod kuće, ali i vani po restoranima budući nisam baš vrstan kuhar.

Planovi i ciljevi?
Što se tiče trenerskog posla u planu mi je idućega ljeta održati par kampova u drugim zemljama s kojima sam u kontaktu. Isto tako trenutno radim na suradnji s belgijskim Savezom i njihovim trenerima u cilju organiziranja kampa za juniore u Belgiji. Osim toga cilj mi je plasirati Raju Rochdy, igračicu iz Madagaskara, na OI u Londonu 2012. To je igračica koja živi i trenira u mome klubu i za koju kao trener procjenjujem da ima potencijal za odlazak u London. Znamo da su pravila za igrače iz Afrike drugačija nego za one iz Europe, pa šansa postoji. Što se moje igračke karijere tiče pokušat ću se i ja kvalificirati na OI 2012. Koliko god posla imao u klubu kao trener, ipak mislim da je moguće uskladiti trenerski posao i igračku karijeru. Uz mnogo odricanja ove, a pogotovo slijedeće godine, mislim da odlazak na OI 2012. nije nemoguća misija.





LINKOVI

Francuski badminton

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo