kina

ZHONG GUO = KINA

središte zemlje ili svijeta


Kina je najjača badmintonska velesila i kako su uglavnom najbolji igrači iz Kine bilo bi barem s naše strane dobro da se njihova imena barem pravilno izgovaraju. Jadan od razloga pisanja ove podkategorije je trener Mao Hong iz Kine (Shanhai) koji već nekoliko godina radi za BK"Medvedgrad 1998" & I. selekciju ZBS-a, a trener je naših najboljih igrača Zvonimira Đurkinjaka, Zvonimira Hoelblinga, Staše Poznanović, Igora Čimbura, Luke Zdenjaka i Andreje Žvorc.

Naveo bih samo par osnovnih pravila izgovora:
zh [ đ ]
x [ š ]
g [ č ]
ie [ je ]
j [ đ ]

Prema kineskom sustavu poznatom kao Hanyu Pinyin ili skraćeno Pinyin i koji je danas međunarodno prihvaćen, pokazali bi vam nekoliko pravila izgovora (eng.):

c=ts
q=ch
x=sh
z=dz
zh=j
Bo=Boar 
Chen=Churn
Qi=Chee
Qing=Ching
Xi=Shee
Xing=Shing
Yi=Yee
Zhen=Jurn
Zhou=Joe
Zhu=Jew
Zi=Dzzz
Zong=Dzoong
Zuo=Dzore

 
Učitelj Sun, Sun Tzu, Sunzi i Sun Wu jedna je te ista osoba. Tzu je stari "Wade-Gilesov" način pisanja kineskog sloga koji u Pinyin sustavu postaje "zi", a čita se kao zujajuće "dze".

Lagano ćemo vas učiti osnovnim kineskim riječima:

Bei – sjever
Xi - zapad
Nan – jug
Dong – istok
Feng – vrh

 
Uz Kinu nas vežu i nekoliko uzrečica koje samo po sebi puno govore ...

„Najbolje zatvorena vrata su ona koja se mogu ostaviti otvorena.“
"Nema želja bez suzdržavanja."
"Vjernom se srcu želje uvijek ispune." Crni Oblak
„Pretrpi malu uvredu i bit češ pošteđen od velike; izdrži mali gubitak i bit češ pošteđen od velikog.“
„Osveta je jelo koje se jede hladno.“
 

Xi'an

u prijevodu ZAPADNI MIR

- najstariji je kineski grad koji je bio glavni grad velikog kineskog carstva od 221. g.pr.Kr. do 907. g.. Razvoj je mogao zahvaliti putu svile, tada pod imenom Shang'an koji je onda imao 2 mil. stanovnima. Sada ima 8 mil.st.


Razumjeti Kini potrebno je uči i u njihovu filozofiju koje ćemo se vrlo kratko dotaknuti...

Konfucijevi "Analekti" i "Knjiga promjene", taoistička djela "Put i njegova moć" Sun Tzu-ovo "Umijeće ratovanja" veliki su kineski klasici koji svi imaju zajednički temelj u zajedničkoj uporabi termina:"Ši" , "pozicija" ili "energija situacije" ili "Potencijalna energija" situacije ili "inherentna sila ili dinamika situcije ili vremenskog trenutka" latentni je potencijal...
U umijeću slikanja i kaligrafiji, ši je strukturalna energija životodajnog trenutka koji se traži u potezu kistom ili kompoziciji krajolika. U borilačkim vještinama , ši se koristi kao početak i svršetak sekvence koja može uključivati pokrete  kao što su "tigar u čučnju" ili "skriveni zmaj".


Ši je usklađivanje mikrokozmičkog sebe s energijom makrokozmosa, koji je veliki dio kineske stoljetne filozofije.
Po povjesničaru umjetnosti John Hay-u "ši" je: "Svijet (kako je zamišljen u tradicionalnoj kineskoj estetici) upisan je u energiju, a ne objašnjen geometrijom. Čovjek je od samog početka umješan u ovo međudjelovanje... Biti zaustavljen znači biti privremen, ulaziti i izlaziti znači opstajati... Najuobičajeni izraz za ove nestalne i promjenjive konfiguracije energije jest Ši."


"Drugi izrazi Sun Tzu-a (na slici) povezani sa ovom idejom potencijalne energije situacije su: premještanje jin i janga; ciklus pet elemenata i četri godišnja doba; proces "bjena" ili promjene (stalne promjene okruženja unutar kojeg strateg mora djelovati; varijacije u strategiji između "ći" i "dženga" (neizravnog i izravnog), fleksibilna improvizacija i reakcija na određeni "ši" trenutka; "Sing" ili "izvanjske i vidljive dispozicije" određene vojne situacije; razumijevanje "sju" i "ši",praznog i punog", salabosti i snage; pojam "jina" ili "prilagođavanja". sve je to filozofija najvećeg učinka uz minimalni utrošak energije."(John Minford: "Sun Tzu - Umijeće ratovanja")


K I N A    D A N A S
 

Kina je postala druga ekonomska sila na svijetu. Kina je zemlja koja je uspjela spojiti nespojivo, komunizam i kapitalizam zajedno. Tajna kineskog ekonomskog čuda je što se Partija i ideologija ne petljaju u privatnu inicijativu i poslovanje privatnih tvrtki niti u strane investicije. Snaga su joj mladi ljudi, npr. u 2009 u Kini je diplomiralo 6.3 miliuna studenata i 200 tisuća studenata koji su završili najbolja svjetska sveučilišta. Prosječni milijunaš ima 39.g., a Kina ih ima oko 825 tisuća, 89 milijardera... Npr. sam grad Shanhai sa15 milijuna stanovnika ima 30 milijardera, te 300 tisuća milijunaša i nalazi se uz bok najvećim gradovima svijeta. Jutarnji list (18.08.2010) u članku "Šangaj metropola raskoši" navodi kako se luksuz nigdje u svijetu ne prodaje kao u Kini. Nevjerovatan je potencijal s kojim Kina trenutno raspolaže.


C H I N A    B A D M I N T O N
 
Badminton piramida puno govori o strukturi badmintona u Kini. Takav sistem Europa treba, ali produkcija novih igrača i selekcija kakvu Kina ima nemoguće je stvoriti, ali i pobjediti.

Što čini Kinesku ekipu tako nepobjedivom?
  1. Disciplina
  2. Kondicija
  3. Tehničko - taktička pripremljenost
  4. Trenerska podrška
  5. Financijska podrška države
  6. Selekcija po provincijskim klubovima
Iz Sichuan Province SOTX — BAYI Badminton Team (CLUB) izrasli su najtrofejniji trener Kine Zheng Bo i Chen Xingdong. Od igrača proizašli su Xie Zhengbo, Xu Huaiwen i Pi Hongyan. Ono što čini taj team toliko dobrim je koncentracija na trening talenata gdje igrači prolaze rigorozne testove i proces selekcije. Ono što se traži od igrače prije svega je LOJALNOST, POSVEĆENOST & POZITIVAN STAV. U tom je klubu i jedan od nacionalnih trening centara. Smješten u jednom od vojnih kampova ili PLA (People's Liberation Army) Bayi Badminton Team. Iz tog kampa su izašli Lin Dan, Wang Chen i Zhao Tingting. Djeca koja dobivaju lokalne turnira obično ulaze u klub (otprilike sa 12 godina), a sa 17 godina izlaze na međunarodnu scenu. Osim talenta, visine i mišićavosti; uglavnom većina igrača team-a su visoki, mršavi i mišićavi.

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo