Početna » zanimljivosti » mix doubles

mix doubles

Ono što čini badminton boljim sportom od tenisa je ravnopravnost svih pet disciplina. Svaka posebna, a time i zanimljiva. Muški singlovi uvijek najgledaniji i najatraktivniji, muški parovi još atraktivniji pa opet mnogima prebrzi, drugi sport. Još jedna napomena; singl sve više liči parovima, iako singl igrači teško pariraju parskim, parska igra im svakako pomaže u singlu. Ženski singl malo sporiji, ali tehnika je izraženija, te način kako žene pokrivaju teren svakako je fascinantan. Susi Susanti bila je "Bog" u eleganciji, ali poznata po špagi u iskoraku iz koje bi se lako i elegantno vračala, imali smo i mi našu Snježanu Milešević koja je to isto tako činila. Ženski parovi znaju trajati jer nema tako ubojitih smasheva pa je taktika bitan element igre.

Mixevi, mješoviti parovi...

Zanimljivi, puni taktike i rotacija, muškarci pokrivaju sve, ali bez žene ne mogu. Fascinantno je što sve žene mogu na mreži kada loptica gotovo prolazi kroz njih. Slika puno govori. Vrlo je suptilna napadačka igra u kojoj obje strane pokušavaju zadržati naprijed-nazad napadačku formaciju. Preferira se da je žena na mreži, a taktički se pokušava ženu izvuči na zadnji dio terena, a muškarca naprijed, počev od servisa i u samoj igri. Karakteristika je mješovitih parova da kad muško servira žena stoji naprijed. 



Gao iz Kine (na slici) obilježila je zadnjih deset godina u Mixu, ono što je bitno da europljani u ovoj disciplini ne zaostaju za Azijom, engleski mix Robertson/Emms 2006 bio je najbolji na svijetu, Danci su uvijek tu... a ni mi nismo loši Zvonimir Đurkinjak i Staša Poznanović trenutno su ispod 50-tog mjesta na BWF listi, a 5-ti su na europskoj listi...


Važne crte mješovitih parova:
  1. Žena stvara situaciju da bi muškaarac završio poenom
  2. Mješoviti parovi su više timska igra.
  3. Efektivnije je kada je žena na mreži, žena je set-up player.
  4. Muškarac sa puno većom eksplozivnom snagom, pokriva sve, kada je žena na loptici muškarac pokriva ostale tri točke.
  5. Kada muškarac i žena igraju čiste parove, to svakako može biti prednost
  6. Karakteristika mix-a je da kad muškarac servira žena stoji naprijed blizu T-točke
  7. ...


1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo