Početna » škola » Trenerski i igrački kutak » Trenerski kutak

Trenerski kutak


Željeli bi u par osnovnih crtica opisati trenerski posao; jer biti trener nije samo znanje i iskustvo, nego trener mora biti pedagog, kondicioni trener, sportaš, taktičar, motivator, menađer, otvoren ka novom; potrebna su šira znanja uključujući i druge sportove...

Kako će vrijeme prolaziti tako će stranica biti popunjenija stručnim sadržajem, nećemo vas natrpavati sa gomilom tekstova, samo ćemo vam dati smjernice ili vam otvoriti oči ili ako vam je poznato područje biti će vam samo potvrda važeg znanja. Cilj nam je da se razvijamo zajedno, nema tajni, potreban je konstantan rad da bi se efekti toga rada vidjeli. Ne postoji savršen plan i program koji vrijedi za sve, oni se sve više individualiziraju. Postoji jedna rečenica koje bi se trebalo držati: " Bolje manje nego previše" ili "Odmor je najvažniji dio treninga"... jasno samo u slučaju kada se dobro radi.

Nisam pretjerano talentirani trener, ali garantiram da uporniji od mene ne postoji u Europi.
Jasmin Repeša, nakon ulaska na OI 2008

Vodstvo je (Sun Tzu, Umijeće ratovanja):
1. Mudrost
2. Poštenje
3. Suosječanje
4. Hrabrost
5. Strogost.

"Iskustvo je majka svih bitaka."
                                   (Tomislav Ivić)

Što je trener :

… u početku trener je učitelj, kasnije mentor koji usmjerava igrača i na kraju konzultant.

U Bankoku znaju reći: "Svaki posao ima smisla samo ako je ujedno i zabavan." Vjerujem da bi to trebalo biti tako.
Trener pokazuje igračima put, on je katalizator, komunikativan je, zna kako... menađerskih sposobnosti - usmjeren je na razvoj, fokusiran, sa iskustvom, kreativan, odgovoran, uživa, entuzijast, lojalan. U dijalogu sa igračem odlučuje, nije gluh na osjećaje igrača.

Barcelonu u nogometu zovu "PEP DREAM TEAM". Pep Guardiola je kažu Cruyffov sin koji je nastao u Barceloninom kamenolomu. U svojoj prvoj sezoni na Nou Campu osvojio je 6/6 trofeja nakon čega je izjavio: "Budućnost nam je tmurna, ovo je nemoguće ponoviti." To je bilo 2008, ali trofeji su dolazili jedan za drugim. U Barceloni živi običaj da se nogomet igra za veselje publike.

Postoji riječ BARCELONIZAM što znači:
  1. Poniznost u pobjedi
  2. Dostojanstvo u porazu
  3. Njegovanje svog stila koji znači UVIJEK NA POBJEDU I TO NADIGRAVANJEM
Osjetljiv na detalje i usredotočen na svoju momčad te drži se strogo Barcelonizma.

Badminton


Kada se opisuje badminton prva riječ koju izgovaramo je brzina. Brzina je najvažnija, brzina loptice impresionira, a brzina tijela "body speed" impresionira nas još i više."Total body speed" trenira se sa pliometrijom, treningom snage, drilovima za brzine nogu  sa velikom frekvencijom izvođenja, te treninzima agilnosti.

Tehnologije trenažnog rada: 
(Tehnologija, grč. primjenjena je znanost, djelatnost, proces u kojem se sjedinjuje znanje, vještina i organizacija za proizvodnju)
1.  Pliometrijska tehnologija
2.  Tehnologija razvoja brzine, agilnosti i eksplozivnosti (SAQ)
3.  Dizanje utega
4.  Preventivni trenažni postupci
5.  Propriocepcija
6.  Aerobni i anaerobni trening
7.  Metode istezanja
8.  Psihološka priprema.

Pliometrija; plyo + metrics - "mjerljivo povećanje". Ukratko to su skakačke vježbe u koje se ne ulazi bez dobre baze i testiranja.
Pliometrija se definira kao vježbe koje povečavaju sposobnost mišića da razvijaju maksimalnu snagu u što kraće mogućem periodu.
Pliometrija je metoda s kojom se razvija eksplozivna snaga, u kojoj se krije veliki potencijal i koja je integrirana u sveobuhvatni trening programe sportaša gotovo u svim sportovima.
Počeo ga je primjenjivati Yuri Verkhoshansky u kasnim 60-im. Kombinacija pliometrijskog treninga i programa treninga s utezima povećava mnogo više fizičku pripremljenost nego sam terning snage, povećava brzinu i snagu, ali i izbjegavaju se povrede sa dobrim kombiniranim programom.

Efikasnost se prema iskustvima temelji na tri principa:

Čine ju:

  1. Skokovi na mjestu
  2. Skokovi, jump and rich
  3. Multiplicirani poskoci i skokovi
  4. Skakutanje
  5. Skokovi s kutijama
  6. Dubinski skokovi
Preventivni trenažni postupci:

Najbolje učinke na prevenciji ozljeda pokazala je primjena kompleksnog neuromuskularnog programa koji uključuje pliometrijske podražaje, vježbe jakosti, ravnoteže, brzine, agilnosti i vježbe istezanja. Konstrukciji preventivnog trenažnog programa treba prethoditi analiza rizika ozljeđivanja u konkretnoj sportskoj grani, dijagnostika stanja samog sportaša i utvrđivanje njegovih deficita te razine treniranosti. (Preventivni trenažni programi; S. Šimek, I. Jukić, T. Trošt; Međ. Konfer. Kondicijske Pripreme Sportaša, Zagreb 2006)
Preporuka je da se trenira svakodnevno 10-15 minuta sklopu treninga ili barem tri puta tjedno. Potrebna je stalna edukacija sportaša o mehanizmima ozljeđivanja i pravilnoj tehnici izvođenja vježbi

Propriocepcija je zaštitno mehanizam koji osigurava stabilizaciju i izostanak ozljeđivanja. Propriocepcijom se smatra trenutna aktivacija ili inhibicija određenih mišićnih skupina u skladu sa primljenim informacijama (Hoffman i Payne,1995).


Što je badminton:

BADMINTON=POKRET

Badminton kretanje, FOOTWORK čine:

1. Badminton je kretanje u specifičnom prostoru i specifičnim situacijama
2. Tipovi kretanja; chasse, lunge, rotations, hops, jumps
3. Sadrže reakciju (start), zaustavljanje i promjenu pravca (promjena brzine i agilnost)
4. Koordinacija
5. Dijelovi kretanja (spremnost - čekanje, anticipacija - reakcija, udarac i vračanje)
6. Principi kretanja
    -  transformacija težine u smjeru kretanja
    -  ...
7. Faktori koji su uključeni u udarac:
    -  brzina očiju
    -  mentalna brzina
    -  brzina reakcije
    -  brzina na prvom koraku, action speed
    -  tehnika
    -  kondicija.

Da bi uopće igrač došao do loptice igrač treba imati:

  1. Percepciju
  2. Anticipaciju
  3. Orijentaciju
  4. Sposobnost brze reakcije
  5. Mišićnu kontrakciju
  6. Startnu brzinu
  7. Eksplozivnost (mišićnu)


Koordinaciju pokreta čine:

  1. Asimetrični pokreti
  2. Ritam = program; redosljed, uključivanje-isključivanje
  3. Timing; time feeling
  4. Agilnost
  5. Ambidekstrija
Ritam je grčka riječ koja znači tok ili bolje reći "protjecanje". Fluidnost pokreta vrlo je bitna, imate osjeačaj da se igrač šulja po terenu, izgleda jednostavno ali do toga je dug put. Ambidekstrija    (lat. ambo - dvoje + dexter - desni) kada se sportaš ravnopravno služi lijevom i desnom rukom ili nogom.

Ključna biomotorička sposobnost kada se radi o badmintonu je BRZINA. Prema ekspertima u području teorije treninga navode se sljedeći tipovi brzine:
  1. Brzina reakcije
  2. Startna brzina
  3. Brzina zaustavljanja
  4. Maksimalna brzina
  5. Izdržljivost
  6. Agilnost
Osim tehnike izvođenja brzina se može povećati u kombinaciji i sa ostalim sposobnostima: snagom, koordinacijom, fleksibilnošću, izdržljivošću i preciznošću. Treba raditi na tome da se poveća brzinski potencijal sportaša.

Psihologija u sportu: Pobjeda mora biti unutarnja, a nastaje iz saznanja da ste uradili najbolje što ste mogli, to je osjećaj poštovanja sa svojim postignućima i za postignuća drugih sportaša. Svrha natjecanja je da sportaš pokaže svoju vještinu, a da bismo postigli cilj moramo mu okrenuti leđa i te se treba usmjeriti na put. Ne treba brojati bodove nego usredotočiti se na poen...
Performance goals; ciljevi moraju biti realistični, mjerljivi, vremenski definirani i pozitivni...

Značaj dobro pripremljenog igrača (Kodrič Miran): LOŠE NAVIKE (George Katalinić):
  1. Ne mogu
  2. Ne znam
  3. Jer
  4. Pre star sam
  5. Ja moram... ja trebam...

Na kraju bi samo naveo odgovor Ardy B. Wiranate na pitanje Mladena Nedova prilikom njihova razgovora na IBF Academiji u Coloradu Springsu 1998; što je najvažnije u pripremi za natjecanje, odgovorio je:"Psihološka priprema. Što se tiče tehnike udaraca i kretanja u današnje vrijeme, svi igrači znaju sve. pobjeđuje onaj sa boljom glavom." Kako se on priprema za natjecanja: "Prije mečeva koncentriram se vrlo snažno na ono što želim učiniti, za dobre igrače pripremam se po tri mjeseca, gledam ih na videu i igram jednom dnevno protiv njih u mislima."

Svim trenerima preporučamo webicu Mortena Bergena, Petera Gadea i Kaspera Sorensena www.bestoncourt.com.Objašnjava trening metodu "Teknika" i uveli su na ideji Minitona - crni pojas u badmintonu; "Black belt in badminton" ili stupnjeve u razvoju badmintonskih vještina.

"Losers always have an excellente reason why they never made it to the top." Robert G. Johns

Rene Decartes (1596-1650) razočaran najznamenitijom školom tog vremena (Jezuitski College Le Fleche) izjavio je:"Jedina korist od učenja je uvjerenje o svom neznanju." Uz tu rečenicu odlično stoji rečenica Ricarda Illy-a:" Trebate stalno raditi kao da ste na početku, to je ključ uspjeha." Permanentni rad i konstantno učenje poruka je svim trenerima. Treneri isto tako moraju trenirati da bi znali prenijeti znanje. Stvaranje autoriteta znanjem, a ne stalnim pritiskom i deranjem trebao bi biti put kojim trener treba težiti. Igrači će vam to višestruko vratiti. Kada vam netko kaže "Vi" kao da se obrača nekom drugom, a ne vama, zašto bi distanca bila pokazatelj poštovanja. Morate djecu upoznati da bi s njima znali onda kad je to potrebno. Što se postiže strahom i tiranijom?! Bijeg, mržnja, novi strah... i tako unedogled.

I za one koji stalno vrte filmove unazad i bacaju vam u nos svoje stare uspjehe ili neuspjehe odlično ide rečenica Oscara Wilde-a: "Nemojte me zbunjivati činjenicama."


I na kraju jedan kratki aforizam:"Strogost rađa strah, ali grubost rađa mržnju." (Bacon) Poruka je jasna:"Nemojte".

1

1



579716-EPP-1-2016-1-HU-SPO-SSCP
https://hr.badmintonplus.eu/
Upitnik o badmintonu

Izdvojeno

Multimedija

Erste Bank Medo Štedo